Hei olen Ilona Mäntyniemi lahdesta. Liikunnanohjaaja ja ravintovalmentaja. Pääosaamisalueet liikunta,psyykkinen hyvinvointi ja ravitsemus. Intohimona ravitsemuksen psykologia, jonka opiskelusta en saa tarpeekseni! :D Tervetuloa!

lauantai 7. tammikuuta 2017

Miltä tuntuu kun jouluna lähti lapasesta?


Heippodei pitkästä aikaa. Tässä on ollut sen verran dieettimoodissa ettei ole blogia keretty päivittelemään. Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin, koska kaikki varmaan haluavat tietää mun joulun mässyttelyt. :D

Pari päivää ennen joulua
Mielen yhteys nälänhallintaan on mielenkiintoinen. Mitä lähemmäs joulu tuli, sitä isompi nälkä mulle tuli. Viimeiset kaksi päivää  aloin jo laskemaan tunteja siihen kun saan syödä kunnolla vatsan täyteen. Nälkä yltyi yltymistään ja useamman kerran jouduin nieleskelemään sylkeäni, kun mietin mitä kaikkea herkkuja tulen saamaan. :P Töissä oli aika tuskaa ja kroppa tuntui väsyneeltä. Luulenpa, että mieli oli eniten väsynyt..

Perjantaina 23.12 pakattiin auto ja lähdettiin kohti Peurungan kylpylää eli meillä oli tiedossa kylpyläjoulu. Hain töitten jälkeen kinderkakun, pakkasin auton, hain tyttöni ja lähdettiin reissuun. Ja kyllä kiristi hermoja ja oli nälkä. Ilta oli todella vaikea, kun muut mussuttivat kakkua ja mun piti olla vielä omilla dieettiruuilla. :O Eli ei kakkua vielä Ilonalle.... :( Voin sanoa ettei ollut helppoo ja vopin myöskin sanoa etten ikinä suostuisi dieettaamaan jouluna. mun itsekuri ei riittäisi. Voi olla dieetillä synttärit, juhlat ym,mutta en joulua, IKINÄ!!!!Nukkumaan menin yhdentoista aikaan jäätävässä nälässä, heräsin jo klo 01 uudelleen nälkään ja otin lisää melatoniinia. Se ei riittänyt kovin pitkälle vaan heräsin uudestaan jo klo 03. Siinä sitten kärvistelin parikymmentä minuuttia kunnes päätin, etä saakeli nyt joulu alkaa... :D Ja siitähän se homma sitten lähti mm..näitä syömällä: Allaoleva kuva juurikin otettu klo 3.20 :P uRUOKAAAAA
Voi, että se tunne kun aivot saa hiilaria <3. Tunsin oikein kuinka pää alkoi toimimaan paremmin ja aivan käsittämtön hyvänolontunne valtasi kropan. Syöntihän karkasi aikalailla heti lapasesta, en vain hallinnut itseäni. Vedin kaikkea mahdollista mitä halusin sekaisin ja yhtäaikaa. :P Puoli tuntia siinä meni ja sitten vasta pääsin takaisin nukkumaan. Nukuin melkein seiskaan, jonka jälkeen oli aamupala nro 2 :D. Syömisen jälkeen lähdin jaloitelemaan ulos ja siitä salille tekemmään viikon viimeinen treeni ja hiitti. Salin jälkeen oli taas kamala nälkä ja söin uudestaan. Meillä oli kolmeksi varattuna buffetti ja ajattelin, että jos syön yhdeltätoista viimeisen kerran, niin jaksan syödä siellä. Mitenkäs siinä sitten kävikään?
Vatsa ähkyssä kävin kylpylässä laskemassa vesiliukumäkeä tyttöni kanssa 1,5h. Vatsassa tuntui kuin kivi olisi asettunut sinne. Ruoka ei lähtenyt sulamaan. Buffettiin menin semiähkyssä ja sain syötyä alkupalat ja osan pääruuasta kunnes huono-olo iski. Mä meinasin oksentaa. Vatsa oli niiiiin täynnä niiiiiin pinkeenä ettei mitään rajaa. Syöminen piti jättää kesken ja mä menin makaamaan ravintolan viereiselle sohvalle. :D Jälkkäripöytä jäi kokonaan välistä! :((( Se oli ehkä kamalinta! :D

Ällöolo vaan yltyi ja lopultahan mä makasin koomassa sängyssä parin tunnin ajan, ku en pystynyt liikkumaan.. Makaamisen jälkeen loppuilta meni tyyliin silleen, että aina kun vatsassa oli tilaa söin ja taas tuli ällöolo. Kyllä siinä tuli useamman kerran mieleen, että onko tässä mitään järkeä. Mutta kun sen tiedostaa, että tämä on se AINOA VAPAA PÄIVÄ puoleen vuoteen, niin ei sitä vaan pysty itseään hillitsemään. Mun normielämä on niin tarkkaan mietittyä, punnitsen ne saakelin parsakaalitkin että kun pääsee "vapaalle",niin siitähän nautitaan vaikka väkisin. Näin jälkikäteen mietittynä homman olisi voinut hoitaa viisaammin, mutta suoraan sanoen en usko, että olisin siihen pystynyt tai edes halunnut. Kokemus se oli tämäkin. Seuraavan vapaa päivän koittaessa yritän olla siivommin, mutta pahaa pelkään, että lopputulos on täysin sama. :D  Jotenka ihan turhaa edes yrittää olevansa jotain muuta mitä on. :P

ELI KADUTTAAKO??? EI IKINÄ!!!! :)))))Viimeiset ruuat söin kymmen aikaan ja sitten en vaan pystynyt enää. Maha oli jäätävä pallo, hengittäminen vaikeeta. Nukkumaan menin puolenyön aikaan ja yön hikoilin kuin pieni possu. Aamulla oli ihan kiva palata dieettisyömisiin ja vatsa oli pinkeenä pari seuraavaa päivää... Syömiset tekivät hyvää kropalle, mutta eniten mielelle. Olin kuin toinen ihminen. :) Ähkyssä mutta toinen ihminen! ;)Mitä järkee tuollaisessa syömisessä on?
Pitkällä tähtäimellä dieetti vaikuttaa aineenvaihduntaan, vaikka kuinka söisit oikein ja terveellisesti. jatkuva miinuksella olo laskee elimistön perusaineenvaihduntaa ja sekoittaa kehon leptiinituotannon.
Leptiini on hormoni joka erittyy rasvakudoksessamme ja säätelee ruokahaluamme sekä elimistömme energiankäyttöä. Yli kulutuksen menevä vapaa päivä antaa kropalle signaalin ettei se ruoka maailmasta lopu ja tasapainottaa leptiinihormoonintuotantuoa normaalimmaksi (jos hyvin käy). Eli keho luovuttaa rasvaa taas helpommin. Lisäksi perusaineenvaihdunta saattaa käydä jopa viikon isommilla kierroksilla mättöpäivän jälkeen. Minulla esim. paino tippui seuraavalla viikolla ja näyttäisi siltä, että rasvanlähtö on joulun jälkeen kiihtynyt, joten hurrrrraaaaa! :)))) Tämmöisen päivän jälkeen lihasten glykogeenivarastot täyttyvät ja näinollen saat enemmän treeneistä irti. ;)

Fiksut ihmiset eivät pidä mitään mättöpäiviä, vaan he tyytyvät joko yhteen vapaaseen ateriaan tai sitten hiilihydraattitankkaukseen, mikä on kaikista optimaalisin kropalle. Hiilaritankkauksessa syödään hiilareita paljon (minä esim.500g) ja samalla rasvat ja prodet pidetään minimissä. Toivottavasti dieetillä tulee hiilaritankkaus, niin pääsen sitten jakamaan syömiseni teidän kanssa.

Eli sellainen oli Ilonan joulu 2016 :D

-Iltsu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kaikki kommentointi on tervetullutta ja pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin! <3