Entisen ylipainoisen Liikunnanohjaaja/ravintovalmentajan mietteitä elämästä, liikkumisesta ja ravinnosta.

torstai 13. maaliskuuta 2014

Luonnon positiivinen vaikutus mielenterveyteen

 Aloitin tänään pienimuotoisen koulutuksen aiheena luonnosta potkua ohjaustyöhön. Hankkeen päätoteuttaja on Helsingin yliopiston koulututus-ja kehittämiskeskus Palmenia.  Rahoitus tulee ASR/Hämeen ELY-keskukselta eli se on täysin ilmainen juttu. Koulutuksella annetaan lisää työkaluja luonnon käyttämisessä ohjaamisessa/opettamisessa ja opetetaan ympäristövastuullisuuta.Teen itse työtä mielenterveyskuntoutujien parissa ja luonto on toivottavasti tärkeä osa työtäni tulevaisuudessa.
Aika moni kokee luonnon,metsän,veden ynnä muun rentouttavana elementtinä. Aika harva saa aiheesta negatiivisia ajatuksia. Luonnossa herää heti affektiivisia tuntemuksia. Ne ovat hyvin nopeita ja tiedostamattomia. Parin minuutin jälkeen seuraa fysiologiset vaikutukset: verenpaine laskee, stressitaso laskee, sydämen syke pienenee. Mieliala paranee jo parinkymmenen minuutin jälkeen selvästi. Tarkkaavaisuudessa huomaa muutoksia 40 minuutin kohdalla. Jos käyt pari tuntia viikottain metsässä, muutokset tapahtuvat jo solutasolla. Uusi pehmeämpi hoito flunssakautena? ;)
Luontokokemuksen ajalla on siis väliä ja yksi erittäin tärkeä asia on TIEDOSTAA vaikutukset. Elpyminen vähenee jos kokemuksen tekee/ottaa"suorittamalla" esim. marjoja/sieniä pitää poimia tietty määrä, facebookkiin pitää jakaa paljon kuvia. Pitää tehdä sitä tätä ja tota tietyssä ajassa! Luonto pitää ottaa kaikilla aisteilla vastaan. Pysähtyä miettimään, antaa auringon lämmittää kasvoja, nuuhkia tuoksuja, kosketella mättäitä. Antaa ajatuksen vaellella vapaasti ei missään ja kaikkialla. Aika siistiä vai mitä?

On tutkittu, että ihmiset kellä ei ole mahdollisuutta luonnon läheisyyteen sairastelevat enemmän. Mikä on tarpeeksi lähellä? Jokaisella pitäisi olla luontoa vähintään 300 metrin matkan päässä. Sen on laskettu riittävän. Eli puisto,metsä,järvi,virkistysalue. Kaikki käyvät.
Kun ihminen pääsee luonnon keskelle, hänen fyysinen tila avartuu. Kun konkreettinen fyysinen tila avartuu, mieli laajenee->helpottaa mm.ahdistusta. Luonto helpottaa ajattelua, tuo pulmiin ratkaisuja järkevöittää. :)

Minä rakastan ulkona olemista. Ulkona voin ajatella, hengittää, olla minä. Saan poukkoileviin ajatuksiin "punaisen langan". Rauhoitun ihan eri ihmiseksi luonnon keskellä, mikä on tälläiselle menijälle kultaakin arvokkaampaa. Eli tästä kaikesta voi päätellä eilisen olotilan jääneen taakse. Sain viettää metsässä 20minuuttia omien ajatusten kanssa ja jo se teki oloni aivan loistavaksi. Minulla on taas majakka minne suunnata! Syy miksi kirjoitan tästä on se, että tämä päivä ja koulutus voimaannutti minua niin paljon, että halusin siitä jotain muistiin tulevaisuutta varten. :) Voin sitten palata tähän huonoina päivinä ja muistutella itselleni mikä on tärkeää ja oleellista.

Kokeilepa yksi harjoitus! Mene luontoon. Etsi itsellesi joku kiva paikka, ihan mikä vain ja hiljenny siihen 15 minuutin ajaksi (känny pois). Mitä kuulet? Mitä ajattelet? Mitä haistat? Mitä tunnet? Mitä näet? Terävöityykö aistit vai tylsistyvätkö ne?

Jos et pysty olemaan paikallasi ja rauhoittumaan omien ajatustesi äärelle, kysy itseltäsi MIKSI?

Oikein ihanaa ja luontoliikunnan täyteistä loppuviikkoa toivotteleepi


-I-

Ah mikä olo!
 

LÄHTEET: Luonnosta-potkua ohjaustyöhön koulutusmateriaali. 

4 kommenttia:

 1. Teemme samanlaisen asiakaskunnan kanssa töitä, itselläni potilaat ovat kaksoisdiagnoosipotilaita joilla paha päihdeongelma. Vaikeita asioita kuultavaksi ja käsiteltäväksi. Silloin auttaa usein luonnossa oleminen ja käveleminen, rakastan luontoa :D

  VastaaPoista
 2. Meilläkin on paljon 2D-asiakkaita. Sitähän ne taitaa melkein kaikki olla, vaikka ei papereissa lukiskaan niin. Aika jännä, et samalla alalla ollaan! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän alalla olevalle onkin todella tärkeää osata relata ja unohtaa täysin kaikki töihin liittyvä. Ja mikäs siihen parempi keino kuin hikoilla salilla tai kävellä luonnossa kaikki ikävä pois mielestä. :D

   Poista

Kaikki kommentointi on tervetullutta ja pyrin vastaamaan jokaiseen viestiin! <3